Inspiratie


Inspiratie, kind op tabletInspiratie kan een bijdrage leveren aan reflectie op het huidige onderwijs en aan beelden over het onderwijs in de toekomst. Op het internet is een groot aantal video’s beschikbaar waarin gerenommeerde sprekers hun beelden over het onderwijs delen met belangstellenden. Ook beelden van de toekomst van de manier waarop we leven, leren en werken kunnen een bron van inspiratie zijn. Onderstaand een eerste overzicht.

Inspiratie:

Boek ‘Leren in de 21e eeuw’

Vanaf januari 2017 beschikbaar: het inspiratieboek ‘Leren in de 21e eeuw en 21st century skills’. Informatief, inspirerend en met praktijkvoorbeelden.
Zie voor meer informatie en bestellen https://www.21stcenturyskills.nl/boek

boek

SLO: Inspirators voor de toekomst

In het boek ‘Inspirators voor de toekomst’ (november 2016) hebben SLO en een aantal scholen 24 schoolportretten opgetekend van curriculumvernieuwing. Inspirerende verhalen en inzichten over de diverse manieren waarop scholen werken aan herontwerp van onderwijs.

inspirators-voor-de-toekomst-slo-november-2016

Kennisnet, Frans Schouwenburg

Twee inspirerende boeken met portretten van vernieuwende scholen onder redactie van Frans Schouwenburg van Kennisnet. Beide boeken zijn als download beschikbaar en als gedrukt exemplaar te bestellen.

mbo-scholen-om-van-te-leren
Het inspiratieboek ‘Dat kan bij ons niet!’ (juni 2016) portretteert 8 succesvolle, vernieuwende mbo-scholen in Nederland. Zij zijn erin geslaagd hun onderwijs daadwerkelijk om hun studenten heen te bouwen. Zie https://www.kennisnet.nl/artikel/8-mbo-scholen-laten-zien-dat-het-wel-kan/ 

povo-scholen-om-van-te-leren

Het inspiratieboek ‘Scholen om van te leren’ (mei 2015) bevat portretten van acht vernieuwende scholen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Deze vernieuwers met lef richten het onderwijssysteem zo in dat het zich aanpast aan de ontwikkeling van de leerling. Zie https://www.kennisnet.nl/artikel/scholen-om-van-te-leren

Sir Ken Robinson

Onderstaande animatie is afgeleid van een presentatie van Sir Ken Robinson, een gerenomeerd spreker op het gebied van onderwijs en creativiteit. Voor meer informatie zie ook https://www.sirkenrobinson.com

Onderstaande TED-talk van Sir Ken Robinson is gepubliceerd in mei 2013

sirkenrobinson_mei_2013

Sugata Mitra

Sugata Mitra is onder andere bekend van het wetenschappelijk experiment ‘Hole in the Wall’. Het toont aan dat kinderen ook in staat zijn te leren zonder interventies van buitenaf.
Zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Sugata_Mitra

Doen is de beste manier van denken

De titel spreekt voor zich…

The Future of Work. Will our children be prepared?

Een inspirerende video over de arbeidsmarkt van de toekomst en vraagstukken voor onderwijs

Blik in de toekomst in 2019

In een video schetst Microsoft een mogelijk beeld van de manier waarop we leven, leren en werken in het jaar 2019.

De school als aantrekkelijke leer- en werkplek in 2030

Een zeer inspirerende video en lezenswaardig verslag van de gezamenlijke verkenning naar het ontwerp van het onderwijs van de toekomst in Vlaanderen.

Toekomstproject onderwijs 2030 from MediaMixer on Vimeo.

Above and Beyond

Above & Beyond is een animatie over wat mogelijk is als communicatie, samenwerking, kritisch denken en creativiteit centraal staan in scholen. 21st century skills in het onderwijs.

The Future of Learning

In deze film roepen experts en docenten op om te verschuiven van traditionele methoden van leren op basis van memoriseren en herhaling naar een meer holistische benadering van de behoeften van individuele studenten en leerlingen.