Verdiepingsdag Creatief Denken


creatief denken in onderwijsCreatief Denken in het onderwijs

Een dag lang verdiepen in creatief denken in het onderwijs en de opbrengsten direct vertalen naar je eigen praktijk. Op deze verdiepingsdag staan vragen centraal als: Hoe zorg je er voor dat leerlingen ruimte krijgen om een innovatieve en creatieve mindset te ontwikkelen? Hoe zorg je er als leraar voor dat leerlingen nieuwsgierigheid en daarmee samenhangend creatief denken blijvend ontwikkelen? In relatie tot 21st century skills benoemen we ze als vaardigheden ook probleemoplossend en creatief denken.

Zonder nieuwsgierigheid is ons leven behoorlijk saai. Geen drive om te onderzoeken. Geen nieuwe, wilde ideeën. Nieuwsgierigheid is dé motivatie om jezelf uit te dagen en iets nieuws te leren. Het is de drijvende kracht van een creatief denker.
Wat volgt na nieuwsgierigheid is ‘lef’. Lef om te onderzoeken. Lef om vragen te stellen en ‘outside the box’ te denken. Los van bekende patronen, gebaande paden en gesloten kaders. Nog een eigenschap van de creatieve denker.

Inmiddels krijgt innovatief en creatief denken een prominentere plaats in ‘Leren in de 21e eeuw’ en het ontwikkelen van 21st century skills. Onze persoonlijke en maatschappelijke omgeving is volop in beweging.  Het vraagt voortdurend om nieuwe oplossingen en een flexibele mindset. We zijn ons er van bewust dat we mensen nodig hebben die anders kijken en anders denken.

Kinderen hebben deze eigenschappen van nature. Tijdens deze dag gaan we onderzoeken hoe je de creatieve potentie in jezelf en in de klas kunt koesteren en ontwikkelen.

Dagprogramma

In de ochtend krijg je als deelnemer inzicht in het begrip ‘innovatief en creatief denken’. Wat is het nu precies en wat verstaan we onder een creatieve mindset? We kijken hoe jij als leerkracht een creatief leerklimaat kunt scheppen, waar ruimte is voor deze nieuwe denktechnieken.

Tijdens de middag ga je aan de slag met de vertaalslag naar je eigen praktijk. Je ontwikkelt hiervoor praktisch uitvoerbare, nieuwe ideeën om creatief denken toe te passen.

Doelgroep

Deze dag is geschikt voor belangstellenden in en om het onderwijs die zich willen verdiepen in bovenstaande aspecten.

Voor deelnemers die eerder de basisopleiding 21st century skills in het onderwijs volgden is deze dag als verdiepingsdag te beschouwen. In de middag werken we met deze deelnemers aan het ontwerpen van leerarrangementen met specifiek aandacht voor creatief denken.

Begeleiders

Deze dag wordt verzorgd door:

Ilka Deltrap, http://www.studiowonderdag.nl/creatiefdenken/kun-je-nieuwsgierigheid-leren.php
Frank van den Oetelaar, https://www.21stcenturyskills.nl

Op locatie

Deze verdiepingsdag wordt ook op locatie verzorgd. Neem contact met ons op om specifieke mogelijkheden te bespreken.