Opleiding Design Thinking en 21st century skills


Opleiding Design ThinkingDesign Thinking biedt nieuwe kansen voor vernieuwend onderwijs. Het is dan ook begrijpelijk dat een toenemend aantal scholen, onderwijsorganisaties en leraren zich in het onderwerp verdiepen.Voor meer informatie over Design Thinking en de kansen voor het onderwijs, zie het nieuwsbericht op https://www.21stcenturyskills.nl/design-thinking-en-de-kansen-voor-het-onderwijs/. Onderstaand meer info over onze opleiding Design Thinking.

Opleiding ‘Design Thinking en 21st century skills’

De Opleiding ‘Design Thinking en 21st century skills’ is bedoeld voor deelnemers uit het onderwijs die aan de slag willen met het ontwerpen van leerarrangementen waarin leerlingen in staat worden gesteld de vaardigheid Design Thinking te ontwikkelen. De opleiding kent een sterk praktijkgericht karakter, opbrengsten worden direct naar de eigen praktijk vertaald en daarin uitgevoerd.

De opleiding Design Thinking draagt zorgt voor de volgende opbrengsten:

 • Je verwerft inzicht in de relatie van innovatie met een kennissamenleving.
 • Je krijgt inzicht hoe Design Thinking als een vaardigheid binnen 21st century skills te integreren in je onderwijs.
 • Je ervaart wat het voor jezelf betekent de vaardigheid Design Thinking te ontwikkelen. Je leert daarbij om een projectmatige aanpak coachend te faciliteren.
 • Je leert hoe leerlingen de vaardigheid Design Thinking kunnen ontwikkelen en wat dit vraagt van leerkrachtgedrag.
 • Je verwerft inzicht in diverse werkvormen die bij de uitvoering van leerarrangementen gebruikt kunnen worden om de vaardigheid te ontwikkelen. Je kan daarbij denken aan: brainstormen (verschillende technieken), onderlinge uitwisseling en samenwerking bevorderen, probleemoplossend vermogen aanwakkeren, feedback geven ontvangen en ontwerpen, experimenteren met en evalueren van een concept.
 • Je leert bestaande leersituaties te verrijken en/of nieuwe leerarrangementen te ontwikkelen waarin in hoge mate ruimte is voor het ontwikkelen van Design Thinking.
 • Door interactie en werkvormen met de andere deelnemers verrijk je je kennis over nieuw te ontwikkelen leerarrangementen.

Doelgroep opleiding Design Thinking:

Deze opleiding is geschikt voor leerkrachten, docenten, directies en locatieleiders in het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs.

Praktische informatie opleiding Design Thinking:

 • De opleiding bestaat uit 3 dagen en kent een aanvullende studiebelasting van ongeveer 12 uur. Daarnaast voer je als deelnemer het ontworpen leerarrangement in de praktijk uit.
 • Op de tweede dag ontwikkel je een eigen leerarrangement wat je in de praktijk gaat uitvoeren. De derde dag vindt na minimaal 4 weken plaats.
 • Als deelnemers aan de opleiding ontvang je na afloop een deelnamecertificaat ‘Opleiding Design Thinking en 21st century skills’. Voorwaarde voor ontvangst van het deelnamecertificaat is dat je 3 dagen hebt deelgenomen aan de opleiding en dat je het ontwikkelde leerarrangement in de praktijk hebt uitgevoerd.
 • Er is ruimte voor minimaal 8 en maximaal 16 deelnemende leerkrachten.

Op locatie

Het overgrote deel van onze opleidingen wordt op locatie, ofwel inhouse/incompany uitgevoerd. Geïnteresseerd in een opleidingstraject op locatie, voor bestuur of scholengroep? Neem contact met ons op om specifieke mogelijkheden te bespreken.

Begeleiders

Deze opleiding wordt verzorgd door Inge van Lierde (http://www.innospirit.eu/over-innospirit/) en Frank van den Oetelaar

Landelijke opleiding Design Thinking

Er wordt gewerkt aan een planning voor een nieuw landelijk opleidingstraject. Heb je belangstelling? Geef je emailadres door aan administratie@21stcenturyskills.nl, je ontvangt dan een email zodra nieuwe data bekend zijn.