Kijktip: Superschool 1


Eric-van-t-Zelfde-superschoolEn meteen na de kijktip van gister een nieuwe kijktip: De uitzending van Tegenlicht van VPRO over de Superschool. Een korte toelichting waarom we deze uitzending hier graag plaatsen. Schooldirecteur Eric van ’t Zelfde is een prima voorbeeld van iemand die, vanuit onvrede over de huidige onderwijskundige context, met grote bevlogenheid aan de slag is gegaan om een nieuwe school te starten. Een Superschool voor leerlingen van 2 tot 18 jaar. De documentaire brengt zijn afwegingen in beeld en besteedt daarnaast aandacht aan de moeite die het kost om een en ander gerealiseerd te krijgen. Dit alles vanuit het perspectief van wat leerlingen nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Ook zijn zienswijze op de overheid geeft een aantal interessante overdenkingen.

In bijeenkomsten met leerkrachten komt dit onderwerp regelmatig ter sprake. Leerkrachten en directies willen best tot verandering komen, maar ervaren daarbij druk van bovenaf, gericht op prestaties.

Eric van ’t Zelfde is naar ons idee representatief voor een toenemende groep bevlogen onderwijsmensen die vanuit vernieuwende opvattingen dagelijks bezig zijn met onderwijshervorming.

Bezoek de website van Tegenlicht voor meer informatie en uiteraard om de uitzending terug te kijken.


Een gedachte over “Kijktip: Superschool

  • Mieke Krottje

    Eindelijk iemand die begrijpt hoe onderwijs zou moeten en dat onderwijs begint met het aanbieden van een veilig klimaat. Ik wens Erik heel veel succes toe met het realiseren van zijn plannen.

Reacties zijn gesloten.