Leerarrangement ‘Sportmiddag voor kleuters’


leerarrangement-21stcenturyskills-sportmiddag-kleutersDit leerarrangement werd ontwikkeld door Ineke Slagman, leerkracht van groep 5/6 van de St. Ludgerusschool in Balk. Ineke name deel aan de landelijke basisopleiding 21st century skills in het onderwijs in januari 2016. Na afloop stuurde ze ons onderstaande omschrijving van het leerarrangement en bijgaande video ter inspiratie.

Organiseer een sportmiddag voor de kleuters

Dat was de opdracht die de kinderen van groep 5/6 van de St. Ludgerusschool in Balk kregen. De opdracht werd met enthousiasme ontvangen, maar was voor sommige kinderen toch ook wel spannend: “Moeten wij dat helemaal zelf doen? En juf gaat ons niet precies vertellen hoe? En die sportmiddag wordt ook echt uitgevoerd?”

Al snel werden er plannen gesmeed. De kinderen maakten een woordweb met ideeën: van laser-gamen tot zwemmen, van voetballen tot een scootmobiel race. Sommige plannen bleken toch niet uitvoerbaar en na een stemronde werd besloten tot een speurtocht in het Balkster bos. Ook werd er een rollenspel bedacht: boeven zouden de gelukssnoepjes van Ramon stelen en zich verstoppen in het bos. Omdat het toch ook een sportmiddag moest zijn, werden spelletjes bedacht. Met het spelen van de spelletjes konden de kleuters een deel van een schatkaart verdienen. Wanneer de schatkaart compleet was, zou de schuilplaats van de boeven bekend zijn!

De rollen werden onderling verdeeld: wie bedenkt de spelletjes, wat heb je daarvoor nodig? Wie schrijft het rollenspel uit? Wie schrijft een uitnodiging en wie deelt de groepen in? De schatkaart moest duidelijk zijn, dus de beste tekenaar werd hiervoor gevraagd. Het bos bleek tijdens de generale repetitie nog behoorlijk nat, dus de uitnodiging moest aangepast worden: de kleuters moesten wel laarzen meenemen. En de uitnodiging moest toch ook netjes en zonder spelfouten, anders zouden de ouders vast niet geloven dat het ‘echt’ was.

En uiteindelijk was de grote dag daar. Iedere leerling had zijn aandeel: als begeleider van een groepje, als spelbegeleider of als boef. De kleuters genoten van de spelletjes en de speurtocht verliep op rolletjes.

De kinderen van groep 5/6 zijn echt apetrots op zichzelf. Dit hebben zij samen toch maar mooi even voor elkaar gekregen!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *