Nieuw model 21st century skills


nieuw model 21st century skills kennisnet sloOnlangs hebben Kennisnet en SLO een nieuw model voor 21st century skills gepresenteerd. Het nieuwe model is gebaseerd op het oude model van Kennisnet waarbij in het nieuwe model is gekozen voor een verdere uitwerking van de vaardigheid ‘digitale geletterdheid’. Deze laatste is in het nieuw model uitgewerkt naar: ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking.

Als basis voor het nieuwe schema 21st century skills is in 2014 door SLO onderzoek gedaan naar de mate van ruimte voor vaardigheidsontwikkeling in de huidige context van onderwijs. Uit dat onderzoek bleek dat de 21e eeuwse vaardigheden nog weinig doelgericht en structureel aan de orde komen in het onderwijs. Er is beperkte aandacht voor de vaardigheden in landelijke leerplankaders, en in reguliere methodes komen ze weinig substantieel en systematisch voor.

Kennisnet en SLO trekken komende jaren verder samen op in verdere uitwerking van de onderliggende leerlijnen en aan materialen waarmee scholen in de praktijk aan de slag kunnen.

Het nieuw model 21st century skills is, samen met aanvullende informatie en verwijzing naar het onderliggend onderzoek, opgenomen op de pagina https://www.21stcenturyskills.nl/modellen/

Voor het persbericht over de lancering zie https://www.kennisnet.nl/artikel/nieuw-model-21e-eeuwse-vaardigheden/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *