SLO: Inspirators voor de toekomst


‘Inspirators voor de toekomst’inspirators voor de toekomst SLO november 2016 (november 2016) is een uitgave van Stichting Leerplanontwikkeling Nederland (SLO) waarin 24 inspirerende voorbeelden uit de onderwijspraktijk van scholen die aan de slag zijn met curriculumvernieuwing.

Voor een beeld van deze uitgeven nemen we het voorwoord over:

Wat hebben Pippi Langkous en Johan Cruijff te maken met curriculumontwikkeling? Pippi en Johan, ‘helden’ van vroeger, zijn voor jong en oud voorbeelden waarover we vandaag de dag nog steeds spreken. Ook in het onderwijs zien we inspirerende voorbeelden. Leraren die op eigen wijze met elkaar vorm geven aan het curriculum op school. Schoolleiders die  creatieve oplossingen bedenken om ruimte te maken voor vernieuwing van het onderwijs. We kunnen veel van hen leren als we nadenken over het curriculum van de toekomst.

Het is inspirerend om te zien hoe scholen inspringen op de uitdagingen van de toekomst en hier een eigen invulling aan weten te geven. Kleine of grootschalige veranderingen, voorhoedeschool of niet, bijzondere voorbeelden zijn ze allemaal. Onze samenwerking met scholen geeft ons een uniek inzicht in de diverse manieren waarop scholen werken aan toekomstgericht onderwijs. Een inzicht dat zeker de moeite waard is om breder te delen. Daarom hebben we een greep gedaan uit de vele voorbeelden uit de onderwijspraktijk en ze samen met een aantal scholen opgetekend in deze  publicatie. Zodat we van elkaars ervaringen kunnen leren, elkaar kunnen inspireren en leraren en scholen verder op weg kunnen helpen. SLO gaat de geleerde lessen uit deze praktijkvoorbeelden ook gebruiken bij het helpen vormgeven van het curriculum op landelijk niveau, zoals in Onderwijs2032.

Inspirators voor de toekomst  bestaat uit een aantal schoolportretten, gekoppeld aan helden als Wubbo Ockels, The Beatles of Anne Frank. Het is een moment opname, een foto, want curriculum ontwikkeling en het werken aan toekomstgericht onderwijs is nooit af. We hopen dat deze ‘inspirators voor de toekomst’ u net zo inspireren als ons.

De uitgave van SLO hebben we geplaatst op https://www.21stcenturyskills.nl/inspiratie

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *